top of page

Top orase din Europa pentru un city break perfect in 2022 - Partea I

A venit momentul sa iti speli pacatele din 2021. Si ce mod mai bun de a face acest lucru, decat sa-ti duci consoarta intr-o vacanta de cateva zile in afara tarii? Daca te grabesti putin, poti chiar sa-i faci cadou de Valentine's Day o astfel de vacanta - daca tot veni vorba, vezi aici Top cadouri de Valentine's Day pentru EA cu care nu ai cum sa dai gres.


Sa incepem, zic.


1. Girona, Spania


La aproximativ 100 km cu masina de Barcelona, spre Costa Brava, regasim un oras cu o istorie si un aspect aparte. Girona este un oras cu o arhitectura medievala, cu stradute de piatra cubica si case vechi la care sunt arborate steagurile Cataluniei, oras strabatut de raul Onyar. Un zid inalt inconjoara o parte din oras si doar sa il strabati (se poate merge pe el) este o experienta fantastica intrucat ofera niste privelisti demne de povestile de instagram ale consoartei tale.

Pro tip: Girona este unul dintre locurile in care s-a filmat celebrul serial Game of Thrones, asa ca daca si tu esti ca noi, vei dori sa ajungi cat mai repede in orasul vechi, mai exact la catedrala.

Stradutele si catedrala din Girona au fost transformate in orasul vechi Braavos si in King's Landing din Game of Thrones


Cum ajungi?

Cu avionul, zbor direct Wizz Air pana in Barcelona si apoi cu trenul de la gara Sants din Barcelona pana in Girona (calatoria dureaza in jur de 38 minute si costa incepand cu 7 euro/persoana). Alternativ, poti inchiria masina (cum am facut noi) si vizitezi si orasele si statiunile din imprejurime - neaparat sa treci pe la Platja d'Aiguablava din Begur daca inchiriezi masina - las mai jos o poza:

La aproximativ 60 de km de Girona, Plaja d'Aiguablava are deschidere la marea balearica care are o culoare azurie incredibila


Cat costa?

Facem repede un calcul si observam ca:

  1. Perioada: Iunie-Iulie 2022 - 3 nopti

  2. Avion --> 600-900 Ron / persoana (Bucuresti - Barcelona) cu Wizz Air

  3. Cazare Girona --> aproximativ 900 Ron / cuplu / camera dubla 3 nopti (hotel decent, echivalent 3 stele)

  4. Transport Barcelona - Girona - Barcelona --> 150 Ron (28 euro) / cuplu dus-intors pentru varianta cu trenul sau 800 Ron (160 eur) / cuplu pentru varianta cu masina in care poti vizita mult mai multe locuri in Costa Brava.

Total = intre 2300 - 2900 ron / cuplu pentru varianta de transport cu trenul intre Barcelona si Girona.

2. Florenta, Italia


Un oras italian mai putin cunoscut daca il comparam cu Roma sau Milano, Florenta este o destinatie excelenta prin prisma arhitecturii si al mancarii fabuloase. Florenta este capitala regiunii Toscana si este situat in apropierea orasului Pisa. Vei ajunge aici cu avionul pe ruta directa Bucuresti - Florenta operata de Blue Air.


Odata ajuns, viziteaza neaparat Ponte Vechio unul dintre cele mai celebre poduri din lume, mai ales prin faptul ca in al doilea razboi mondial a fost singurul pod pe care Hitler nu l-a daramat pentru ca... i-a placut :)


In plus, nu rata Il Duomo (Catedrala), Piazza dela Signoria si nici palatul Pitti.

Pro tip: Intr-una din zile poti face o mica excursie in orasul Pisa unde poti vizita celebrul turn inclinat din Pisa.

Daca ajungi in Florenta, ar fi bine sa o faci pe stomacul gol - din toate excursiile noastre in Italia, aici am mancat cam cea mai buna mancare si cu siguranta cea mai buna pizza (desi Napoli este orasul cel mai renumit pentru pizza). Odata ajuns, nu trebuie sa ratezi Bistecca alla Fiorentina un T-Bone steak renumit in Florenta.

Pro tip: Incearca neaparat pizza la Mercato Centrale (piata polivalenta unde faci cumparaturi combinata cu zona de food court - tot locul este modern si fresh precum un pahar de prosecco pe care-l asortezi la o pizza delicioasa).


Cum ajungi?

Avion direct Bucuresti - Florenta cu Blue Air. Transferul de la aeroport in centrul orasului are o lungime de aproximativ 7km si se poate face fie cu autobuzul (6 eur/persoana), cu tramvaiul (1.5 eur/persoana) sau cu taxi (22 euro).


Cat costa?

Facem repede un calcul si observam ca:

  1. Perioada: Mai-Iunie 2022 - 3 nopti

  2. Avion --> 300-600 Ron / persoana cu Blue Air

  3. Cazare Girona --> de la 950 Ron / cuplu / camera dubla 3 nopti (hotel decent, echivalent 3 stele)

Total = intre 1600 - 2200 ron / cuplu.



3. Dubrovnik, Croatia


Un oras superb cu cladiri foarte vechi ce dateaza din sec VII-lea si deschidere la marea Adriatica, Dubrovnik este de asemenea un oras pentru impatimitii serialului Game of Thrones. Privelisti superbe, mancare buna si locuri istorice de vizitat - sunt cateva dintre atributele acestui oras din Croatia.

Este un orasel foarte mic, cam de 10 ori mai mic ca Bucurestiul si are o populatie de aproximativ 50.000 persoane. Trebuie sa stii ca nu este un oras ieftin - o masa pentru doua persoane cu 2 feluri de mancare la un restaurant mediu poate ajunge la 80 euro.


Moneda oficiala nu este Euro ci Kuna. Desi de regula este acceptat si euro, vei iesi de fiecare data in pierdere daca alegi sa platesti in moneda europeana. Mai bine si mai sigur, foloseste Revolutul sau schimba euro in kuna la casele de schimb valutar autorizate.


Si, dupa cum ziceam, aici s-au filmat scene din Game of Thrones, mai exact aici era infatisat "King's Landing".

Jaime si Cersey intr-o scena din castel, in sezonul 8 din Game of Thrones


Pro tip: Daca vii cu masina in Dubrovnik trebuie sa stii ca parcarea este extrem de scumpa. Evita sa parchezi in centrul vechi intrucat tariful poate ajunge pana la 10 euro/ora. Practic, evita zona 0 (hrv. Zona 0) si incearca sa parchezi mai departe de centru si vei economisi destul de multi bani astfel.

Pro tip: Viziteaza neaparat cetatea veche din Dubrovnik cu toate obiectivele aferente si turnul Minceta.

Cum ajungi?

Avion direct Bucuresti - Dubrovnik cu Blue Air. Transferul de la aeroport in centrul orasului are o lungime de aproximativ 20 km si se poate face fie cu autobuzul express (7 eur/persoana), cu autobuz obisnuit (3 eur/persoana) sau cu taxi (30-40 euro).


Cat costa?

Facem repede un calcul si observam ca:

  1. Perioada: Iulie-August (sa prinzi si plaja) 2022 - 3 nopti

  2. Avion --> 750-1000 Ron / persoana cu Blue Air

  3. Cazare Dubrovnik --> de la 800 Ron / cuplu / camera dubla 3 nopti (pensiune decenta, echivalent 2-3 stele)

Total = intre 2400 - 2800 ron / cuplu.



UPDATE: A iesit si partea II-a - citeste-o aici: Top orase din Europa pentru un city break perfect in 2022 - Partea II.


Si acum pune-te pe rezervat si fa-i un cadou frumos, care sa-ti mai spele din pacate. Apoi, toarna-ti clasicul pahar de whiskey si savureaza victoria!



Cu seriozitate,

Geo, "Sefu" la Casa

@The Guy

Comments


bottom of page