top of page

Ghid tatuaj: Tot ce trebuie sa stii cand te hotarasti sa iti faci un tatuaj in 2022

Ai tot zis ca-l faci anul trecut, si anul trecut ca-l faci acum 2 ani. Ei bine, poate acum ar fi momentul potrivit sa te duci sa ti-l faci. Si poate dupa ce citesti acest ghid o sa fii mai hotarat.

Am impartit acest articol in 3 etape:

Sa incepem, zic.


1. Ce trebuie sa faci pre-tatuaj


A. Evident, alege-ti tatuajul dorit

Nu lasa lumea sa te influenteze in alegerea tatuajului dorit. Asculta parerile celorlalti si incearca sa alegi doar sfaturile pertinente (de genul: nu iti face un Mickey Mouse in frunte). In rest, fa-ti tatuajul asa cum vrei tu, nu asa cum vor altii.

Pro tip: Nu trebuie ca tatuajul tau sa aiba o anumita semnificatie, asa ca nu-i baga in seama pe toti nestiutorii care te intreaba "ce inseamna" incontinuu. Tatuajul poate sa aiba o semnificatie pe care doar tu sa o stii si pe care nu esti obligat sa o impartasesti cu altii.



B. Unde gasesti cele mai bune modele de tatuaje

Cand m-am hotarat ca vreau sa ma tatuez, am inceput sa caut modele de tatuaje pe net. Am trecut prin toate fazele posibile, de la cautat pe google pana la site-uri dubioase care iti sugereaza modele de tatuaje pe baza "personalitatii" tale.

Pana la urma, cele mai bune modele (inclusiv cel pe care mi l-am facut - vezi foto mai jos), le-am gasit pe Pinterest.


C. Doare tatuajul?

Da si nu. Depinde de toleranta ta la durere. Mai depinde si de zona in care iti faci tatuajul. Majoritatea zonelor sunt foarte putin dureroase (antebrat, brat, spate, picioare), dar exista si zone extrem de sensibile (coaste, laba piciorului, zona inghinala). Vezi mai jos un grafic al "durerii" in functie de zona in care doresti sa-ti faci tatuajul.


D. Discuta cu tatuatorul si fa-ti programare

Fie ca alegi sa-l faci color sau alb negru, din umbre de gri sau cu negru absolut, vei stii atunci cand ai gasit tatuajul potrivit. Evident, urmatorul pas este sa mergi la salonul de tatuaje si sa vorbesti cu tatuatorul. Este important sa inteleaga ce iti doresti astfel incat sa realizeze cat mai bine modelul pe pielea ta.

Pro tip: Cel mai probabil va trebui sa lasi o garantie (de regula 10% din pretul tatuajului) pentru a putea confirma programarea.

Pro tip: Discuta cu artistul si intreaba-l si pe el ce parere are de modelul pe care ti l-ai ales. Daca are sugestii care iti plac, roaga-l sa le includa in varianta finala.

Pro tip: Eu mi-am facut tatuajul la salonul Hasha Tattoo (Bucuresti), dar am prieteni care recomanda Funky Tattoo (Bucuresti) dar si 2nd Face (Bucuresti).



2. Ce trebuie sa faci in ziua in care iti faci tatuajul


A. Cel mai greu pas: nu trebuie sa bei inainte cu 24h

Stiu, e un sacrificiu destul de mare. Dar fara el, nu poti face tatuajul. Pe langa faptul ca o sa fii mai iritat cand te duci la tatuaj (mahmur fiind), exista posibilitatea sa sangerezi mai mult decat de obicei din cauza efectului alcoolului in sange.

Pro tip: Nu consuma nici aspirina inainte de a te tatua. Ca si in cazul alcoolului, iti subtiaza sangele si risti o sangerare mai abundenta.


B. Bea apa!

Pare ca se repeta aceasta zicala sau doar iti rasuna in minte vocea consoartei tale de fiecare data cand te pui pe baute cu baietii? In orice caz, este extrem de important sa fii hidratat.


C. Imbraca-te lejer

E de la sine inteles ca nu te vei duce imbracat la camasa si sacou la salonul de tatuaj. Insa incearca sa te imbraci cu hainele tale cele mai comode si usor de suflecat / dat jos (in functie de zona in care iti faci tatuajul).


D. Evita sa te duci super bronzat la salon

Mit sau nu, mie mi-a recomandat tatuatorul sa nu ma duc foarte bronzat la salon in ziua tatuajului. Cand ai pielea bronzata, ea se deshidrateaza natural si incepe sa se descuameze - nu ai vrea sa se intample asta cu tatuajul tau, nu? Perioadele cele mai bune sa-ti faci tatuaj sunt primavara si toamna.


3. Ce trebuie sa faci dupa ce-ti faci tatuajul


A. Tine folia de tatuaj intre 2-6h pe piele

Nu-ti da folia de tatuaj jos in primele 2-6 ore de cand ti-ai facut tatuajul pentru a-l arata prietenilor. Tatuatorul iti va aplica o crema antibacteriana peste care va pune folia - dand folia jos, risti infectii ale pielii si implicit deteriorarea tatuajului.

De asemenea, nu o tine nici prea mult - efectul de incretire al pielii (cauzat de umezeala) poate fi daunator tatuajului si poate favoriza dezvoltarea bacteriilor daca pastrezi prea mult timp (mai mult de 6h) folia peste tatuaj.



B. Spala atent tatuajul

Spala usor tatuajul cu apa calduta/calaie si cu putin sapun antibacterian, fara a freca pielea. Usuca pielea cu un prosop textil sau prosop de hartie prin tamponare nu prin frecare/stergere. Lasa apoi tatuajul sa se usuce natural si treci la hidratare!


C. Hidrateaza-l!

Fie ca alegi sa folosesti Bepanten sau crema Sorry Mom recomandata de toate saloanele de tatuaj (de principiu ambele sunt la fel de bune, pe cea din urma ti-o cam baga pe gat tatuatorul daca esti necunoscator ca mine - si evident, e mai scumpa ca Bepanten), este important sa-ti mentii tatuajul hidratat.

Dupa ce tatuajul s-a uscat (vezi punct B), aplica crema hidratanta si maseaza foarte usor. Incearca sa-l tii cat mai descoperit. Repeta procesul de 3-4 ori pe zi, timp de 2-4 saptamani (timpul de vindecare mediu al unui tatuaj in functie de zona in care se afla pe corp).


D. Nu te duce la plaja / piscina in perioada de vindecare

Evita sa te expui la soare sau la clorul din piscina in perioada in care pielea se afla in procesul de vindecare. Risti ca toata munca depusa sa se duca pe apa...marii cea sarate!


Spor la tatuaj!


Cu seriozitate,

Geo, "Sefu" la Casa

@The Guy

440 views0 comments

Comentários


bottom of page