top of page

Top 10 cele mai bune seriale marca HBO pe care trebuie sa le vezi acum!

Fara introducere, trecem direct la serialele din top.



1. The Wire (2002-2008)

Ce putem spune despre The Wire care nu a fost deja spus, scris, predat in salile de curs, etc? Nu foarte multe. Dar putem acorda seriei locul potrivit pe lista. Nu este doar cea mai buna emisiune HBO din toate timpurile. Este una dintre cele mai inteligente, cele mai ambitioase si cele mai evidentiate lucrari de fictiune puse vreodata in orice mediu artistic. Daca nu ai vazut serialul inca, atunci este cazul sa te "pui pe el" :)


2. Oz (1997-2003)


Oz a fost primul serial de acest fel, primul de un anumit fel/gen. Când HBO avea nevoie de un serial drama (o narațiune) care sa fie cruda si cinematica in adevaratul sens al cuvantului, a aparut Oz.



3. Sopranos (1999-2007)

Poate ca Oz a fost primul program serializat pe cablu, dar The Sopranos a fost prima drama reala de televiziune. Prezentand unele dintre cele mai bune performante ale oricarui serial TV, serialul a introdus, a ucis si a extins personaje intr-un mod nemaiintalnit pe micul ecran. Din punctul meu de vedere, nicio drama a crimei organizate nu se va apropia vreodata de ceea ce este Sopranos.



4. Cernobîl (2019)

Poate ca este prematur sa plasam Cernobîl în top 5 al HBO; serialul are doar trei ani de cand a aparut. Totusi, la fel ca Watchmen, serialul parea predictiv dar asta intr-un mod greu de explicat – parand atat sa avertizeze despre nesocotirea ecologica, cat si sa ne repete consecintele naratiunilor noastre complezente, jumatatile de adevar, dorinta de a accepta dezinformarea ca realitate.



5. Band of Brothers (2001)

Continutul serialului este incontestabil convingator – o companie de soldati care traieste unele dintre cele mai modificatoare momente ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, inclusiv invazia de Ziua Z si eliberarea lui Kaufering. Dar structura serialului il face unul dintre cele mai bune din toate timpurile. O „miniserie” din 10 parti, serialul reuseste sa spună 10 povesti individuale, tratand fiecare episod ca pe propriul capitol, propriul film.



6. Game of Thrones (2011-2019)

Ceea ce reprezinta Game of Thrones pentru televiziunea moderna este tronul unei lumi pe deplin realizata de la zero, atat fantastica, cat si de reala, ceva atat de scandalos de popular si masiv incat fiecare retea de streaming (inclusiv HBO) incearca sa o reproduca. Probabil ca acest lucru nu se va intampla niciodata.


7. Deadwood (2004-2006)

Deadwood este genul de serial pentru care HBO a fost creat. Deadwood a intrat in "oras" si a oferit publicului genul de western pe care il merita. A fost inconfortabil, brutal, neclintit. Aproape 20 de ani mai tarziu si este inca unul dintre cele mai bune din genul sau.


8. Watchmen (2019)

A lua un roman grafic indragit care, probabil, avea deja o adaptare solida mi s-a parut destul de ambitios. Un serial care nu este doar despre super-eroi, dar la care te las pe tine sa descoperi mai multe.


9. True Detective (2014-2019)

Ca si in cazul Westworld (vezi mai jos), True Detective iese din tiparele lumii cu care suntem obisnuiti. True Detective este un fel de magie pe care nu o mai vazusem pana acum, atat datorata rolului lui McConaughey, cat si lui Woody Harrelson, precum si regizorului Cary Joji Fukunaga. Sezonul 1 (cel putin) este cu adevarat o capodopera de televiziune.



10. Westworld (2016-)

Ceea ce a inceput ca una dintre cele mai complexe si mai provoactoare serii de televiziune, Westworld parea (cu ultimele episoade) sa se indeparteze prea mult de formatul original. Totuși, serialul este in continuare altceva - si nu pare sa se opreasca aici.



1,909 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page