top of page

Cum sa economisesti bani regland corect termostatul de la centrala termica?

Winter is coming cum ar zice cei de la Game of Thrones, iar odata cu temperaturile mai scazute vin si facturile mari pentru utilizarea sistemului de incalzire.


Din pacate, aceste facturi ar putea fi chiar mai mari in acest an, deoarece preturile la energie cresc vertiginos. Inainte de a porni centrala, o ajustare rapida a termostatului va poate mentine factura la utilitati mai mica in lunile de iarna.

In cele ce urmeaza, va vom detalia care este cea mai buna setare pentru termostatul centralei termice din casa.


Aceasta este cea mai buna temperatura de termostat pentru iarna


Potrivit specialistilor, cel mai bine este sa va mentineti termostatul la 20 gr. Celsius pentru cea mai mare parte a zilei in timpul sezonului de iarna.


Pentru o eficienta maxima, ar trebui sa puteti regla termostatul astfel incat cand nu sunteti acasa sa reduceti temperatura la 17-18 gr. Celsius, urmand ca atunci cand va intoarceti de la serviciu sa o cresteti la valoarea anterior mentionata.


Daca aveti un termostat inteligent, il puteti regla direct de pe telefon si mai important ii puteti face un program de timp - de exemplu, intre 08:00-16:00 sa setati 18 gr. Celsius iar intre 16:00-08:00 sa setat temperatura la 20 de gr. Celsius. Astfel veti economisi intre 10-20% in ceea ce priveste costul cu energia.


In plus, o temperatura putin mai scazuta va poate ajuta sa dormiti mai bine si sa imbunatateasca calitatea somnului.



Pozitionarea termostatului pentru o eficienta maxima


Pe langa respectarea acestor recomandari de temperatura, va puteti maximiza eficienta energetica instaland termostatul in locul potrivit.


Cel mai bine este sa pozitionati termostatul departe de zonele cu curent de aer (in apropierea gurilor de ventilatie, usi sau ferestre) si departe de locurile care primesc lumina directa a soarelui, deoarece acesti factori ar putea activa termostatul in mod inutil si acesta va comanda pornirea/oprirea centralei termice. In schimb, asezati-l pe un perete interior intr-o zona ferita a casei.


15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page