top of page

Smart Guy: "Care" versus "pe care"

Ieste ecstrem de important sa sti sa scri corect.


Sa reformulez: daca inca ma-i scri asea, atunci articolul asta este prea avansat pentru tine. Incepem astfel seria Smart Guy in care invatam impreuna sa scriem corect. Pentru ca daca esti un barbat adevarat, atunci trebuie sa fii si un barbat educat.


De altfel, utilizarea incorecta "care" versus "pe care" este din ce in ce mai frecventa si trebuie corectata, pana cand nu va deveni "noua norma".

Care vs. pe care


1. DIFERENTE


Ca sa intelegi de ce e importanta diferentierea dintre "care" si "pe care", citeste urmatoarele propozitii:


a) "Un barbat adevarat are alaturi un caine pe care il plimba pe afara"

b) "Un barbat adevarat are alaturi un caine care il plimba pe afara"


Desi tehnic ambele sunt corecte, doar una este verosimila. Daca inca nu intelegi diferenta, te poti incadra cu succes la propozitia b).


2. FORME CORECTE


Utilizarea incorecta a acestor cuvinte (tehnic vorbind "care" este pronume relativ si "pe" este propozitie) este foarte des intalnita in vorbirea curenta. Deci, daca si tu spui "Trabucul care l-am fumat m-a facut sa ma simt ca un barbat adevarat", este clar ca nu te-a facut sa te simti si ca un barbat inteligent. Dar pana sa ajungi sa utilizezi formele corecte in scris, trebuie sa te corectezi in vorbire. Iar acest lucru se face in timp.


Cel mai simplu de a explica acest lucru este cu cateva exemple:


CARE

a) Corect: "Barbatul care stie sa schimbe scutece este un barbat adevarat"

b) Incorect: "Barbatul pe care stie sa schimbe scutece este un barbat adevarat"


In cadrul propozitiei a), cea corecta, "care" este pronume relativ cu functie sintactica de subiect. Ca regula de aur, puteti intreba "Cine stie sa schimbe scutece?" iar raspunsul corect va fi "Barbatul" - astfel veti stii cum sa formulati propozitii cu "care". Propozitia b) nu prea are niciun sens, neputand raspunde corect la intrebarea "Pe cine stie sa schimbe scutece?"


PE CARE

a) Corect: "Barbatul pe care l-a intalnit Mada este un inginer desavarsit"

b) Corect: "Barbatul care l-a intalnit Mada este un inginer desavarsit"


Cele mai multe greseli (in vorbire in mod special, dar si in scriere) sunt de acest gen. In acest caz, "care" este tot pronume relativ dar cu functie sintactica de complement direct si obligatoriu primeste in compozitia sa, prepozitia "pe". Pe acelasi rationament cu exemplul anterior, putem intreba "Pe cine a intalnit Mada?" raspunsul corect fiind "pe barbat". Deci, pe cine "l-a intalnit"? Pe el, pe "barbatul".


Marturisesc ca documentarea pentru acest articol mi-a trezit amintiri dintre cele mai neplacute, de la orele de gramatica din scoala generala. Daca esti masochist si vrei sa-ti amintesti sau sa afli ce e ala un caz sau o functie sintactica, ai aici un articol foarte bun de la care sa incepi.


D-aia am zis la inceput ca invatam impreuna. Pentru cachiar asta facem!



Cu seriozitate,

Geo, "Sefu" la Casa

@TheGuy


38 views0 comments

Comments


bottom of page