top of page

Se ieftinesc asigurarile RCA? Vezi propunerile asiguratorilor daca se plafoneaza tarifele

Writer's picture: GeoGeo

Preturile asigurarilor RCA din ultima vreme au luat-o razna. Daca si tu ai o masina (indiferent de capacitatea cilindrica sau experienta de sofat), stii despre ce vorbesc.

Uite un mic exemplu: acum vreo doi ani, o asigurare RCA pentru o masina cu motor 1.4 cmc pentru o persoana intre 30-40 ani cu experienta de peste 10 ani de condus, costa pentru 6 luni aproximativ 270 Ron.


Anul trecut, aceeasi asigurare a fost 440 Ron. Astazi, costa peste 900 Ron. Pentru 6 luni.



Citeste si:



Si, ce facem? Nu mai mergem cu masina? Ce se intampla cu transportul public?


Ideal ar fi ca transportul public sa fie atat de bine pus la punct (vezi restul tarilor) incat sa nu mai fie nevoie sa ne deplasam cu masinile personale. Insa dezvoltarile imobiliare se fac fara cap in paralel cu lipsa de reactie a statului in ceea ce priveste infrastructura rutiera si de transport public.

Statul a anuntat la finalul anului trecut faptul ca tarifele RCA vor fi compensate, insa pana in acest moment (Martie 2022) nu a fost luata nicio masura.


Propunerile asiguratorilor daca se vor plafona asigurarile RCA


Cele 3 entitati responsabile UNSAR (Uniunea Nationala a Asigurarilor si Reasigurarilor din Romania), BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule Romania) si PIAR (Patronatul Industriei Asigurarilor din Romania) au transmis catre autoritatile statului, mai exact catre Guvern, Ministerului Finantelor Publice si catre ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) propuneri concrete pentru amendarea actualei hotarari de guvern cu privire la plafonarea preturilor RCA.


Acestea sunt:

  1. Indreptarea in cel mai scurt timp a aspectelor din legislatia nationala (Legea 132/2017) care reglementeza asigurarea RCA si pentru care Romania se afla in procedura de infringement;

  2. Emiterea Ordinului comun al Ministerului Sanatatii si Autoritatii de Supraveghere Financiara privind implementarea baremului traumatologic pentru stabilirea despagubirilor morale pe cale amiabila, asa cum s-a prevazut inca din 2017 prin art. 22 alin.(5) lit.a) din Legea 132/2017;

  3. Indreptarea articolelor specifice din Legea 132/2017 care nu permit asiguratorului un control al costurilor cu reparatiile autovehiculelor;

  4. Demararea unui proiect national ce vizeaza reducerea frecventei si gravitatii accidentelor rutiere si adoptarea unor masuri urgente de crestere a gradului de cuprindere in asigurare si de combatere reala a fraudelor care sa vina imediat si eficient in sprijinul eforturilor deja existente in aceasta zona

  5. posibilitatea de a implementa pe o anumita perioada de timp o schema de compensare pentru acoperirea diferentelor negative dintre primele practicate de asiguratorii RCA la ora actuala si tariful plafonat, similar cu schema de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale reglementata prin OUG 118/2021. De asemenea, se poate lua in considerare si compensarea de catre stat a taxelor si contributiilor lunare platite catre Fondul de Garantare a Asiguratilor, Fondul National de Protectie si Autoritatea de Supraveghere Financiara pe durata aplicarii HG.

Conform documentului cu propuneri citat mai sus: "Aceste mecanisme de compensare ar trebui sa fie in mod obligatoriu insotite șs de masura asumarii de catre clientii cu autovehicule pentru transportul bunurilor (care reprezinta peste 90% din asiguratii cu risc ridicat) a unui plan de actiune care sa prevada masuri clare si ferme de conduita si proceduri concrete (masurabile si controlabile) care sa conduca la reducerea frecventei daunelor pentru acesti clienti, care acum genereaza cea mai mare frecventa a daunelor, de 21%, adica de peste 4 ori mai mare decat media generala de aproximativ 5%"

In paralel, conducerea ASF (entitate auditata in data de 8 Martie 2022 cu privire la proiectul de plafonare a tarifelor RCA ca urmare a falimentului City Insurance de anul trecut), a declarat ca singura soluție viabila in contextul actual ar fi plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă determinată la pachet cu crearea unui asigurator de stat.


Crearea unui asigurator de stat ar putea conduce la multe probleme. Oricum, pana in acest moment nu avem nimic concret.


Pana vom avea, ramanem cum ne-am obisnuit cu preturi mari, nervi in trafic si o infrastructura a transportului public deficitara.


Citeste si:


Cu seriozitate,

Geo, "Sefu" la Casa

@TheGuy

73 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube

© 2022 The Guy Romania

bottom of page