top of page

Cum sa traiesti mai mult: 7 obiceiuri care iti vor schimba viata

Pe acest site am tot vorbit despre cum sa mananci mai sanatos, sa te antrenezi si multe alte subiecte similare. Dar nu am discutat niciodata despre cum poti sa traiesti mai mult. Aici intervin si alte aspecte, precum lipsa stresului, organizarea unei rutine de viata sanatoase, cresterea gradului de fericire, etc.

Dar decat sa te plictisesc cu multe teorii si studii despre psihologie si viata sanatoasa, mai bine enumeram cele mai eficiente 7 obiceiuri care iti pot schimba viata.


Sa incepem, zic.


Citeste si:



1. Ridica-te din pat! Uita de butonul de snooze sau social media la trezire


Ridica-te imediat din pat cum te trezesti - uita de butonul de snooze sau de stat pe Instagram cand abia ai facut ochi. Desi pare un obicei inofensiv, corpul nu se va trezi complet pana nu te ridici din pat si incepi sa te misti. Ridica-te din pat imediat ce te trezesti si umple-ti diminetile cu cat mai multe minute linistite si productive. Mesajele primite, Instagram si TikTok pot astepta.



2. Fa pauze de miscare


Majoritatea oamenilor nici nu isi dau seama de cat de mult timp stau (pe parcursul unei zile) pe scaun sau in aceeasi pozitie. Corpul nostru nu a fost facut sa stea, de aceea trebuie ca odata la 60 de minute sa iei o pauza de un minut in care sa te misti: stretching, mers sau orice tip de miscare este binevenita. Te va ajuta de asemenea sa te concentrezi mai bine si poate chiar sa iti vina idei noi pentru activitatea pe care o efectuai.

Pro tip: iti poti descarca o aplicatie care iti va aminti la fiecare ora sa faci miscare sau chiar sa iti activezi aceasta functie pe telefonul tau (telefoanele mai noi au deja integrat acest tip de notificare).



3. Bea apa cu...lamaie


Daca pana acum beai apa regulat pe parcursul zilei, felicitari! E momentul sa treci la etapa urmatoare si sa adaugi lamaie in paharele tale zilnice de apa. Lamaia contine vitamina C, care joaca un rol important in sistemul imunitar. Vitamina C ajuta la producerea de colagen si functioneaza ca un antioxidant pentru a neutraliza radicalii liberi care iti pot deteriora celulele sistemului imunitar.



4. Fa regulat lucruri care iti fac placere


Planifica-ti urmatoare vacanta, mergi la shopping in mall sau da-ti comanda de ceva online, citeste o carte sau vezi un film. Fa regulat lucruri care te bucura sau iti fac placere. Te vei relaxa, vei reduce nivelul de stres si iti vei imbunatati calitatea vietii.



5. Mananca mai putin si mai sanatos


Incearca sa mananci exact cat ai nevoie - nu grabi mesele si opreste-te atunci cand simti ca te-ai saturat. In plus, mananca mai sanatos: vezi aici sau aici niste idei. Mananca mai multe nuci/alune, legume, cereale integrale, etc si ai grija ca ultima masa sa fie cu minim 2-3 ore inainte de culcare.



6. Lasa-te de fumat


Usor de zis, greu de facut. Stii ca iti face rau. Ca atunci cand mergi la fotbal cu baietii, tu esti cel care gafaie dupa doua sprinturi. Conform studiilor, cea mai eficienta metoda de a te lasa de fumat este sa o faci brusc. Efectiv, impune-ti ca de maine sa nu mai fumezi si fa-o!

Pro tip: Desi e greu, incearca sa reduci si consumul de alcool. Ficatul iti va multumi si starile de anxietate si rau post-betie vor disparea.


7. Dormi bine si suficient


Doua aspecte:

  1. Dormi bine - ia-ti o saltea potrivita (nu moale dar nici foarte tare), seteaza temperatura in camera la aproximativ 21-22 gr. C, alege-ti perna astfel incat postura laterala de somn sa fie una potrivita.

  2. Dormi suficient - aici este greu sa definim o durata a somnului standard intrucat fiecare este diferit. Important este ca in functie de programul tau, sa te culci la ora potrivita si sa incerci sa dormi macar 6-7 ore pe noapte.


Bonus: Prioritizeaza viata personala in raport cu job-ul


Stresul si anxietatea sunt doi factori care iti pot provoca foarte multe probleme, inclusiv reducerea duratei de viata. Prioritizeaza aspectele din viata ta personala si lasa problemele de la job...la job.


Citeste si:




Cu seriozitate,

Geo, "Sefu" la Casa

@TheGuy




77 views0 comments
bottom of page