top of page

Cum sa scapi de cosuri? Sfaturi corecte

Apar in special cand se apropie un eveniment important in care trebuie sa arati si tu ca un om normal. Sau cand iesi prima data cu tipa aia buna. Sau cand trebuie sa faci poze pentru diverse. Sau pur si simplu se schimba vremea si te trezesti cu ele. Indiferent de situatie, cosurile sunt naspa. Hai sa vedem ce poti face ca sa scapi de ele.

Sa incepem, zic.


1. Uita de junk-food!


Majoritatea cauzelor pentru care apar cosurile sunt legate de alimentatia necorespunzatoare. Cu exceptia situatiilor hormonale (pubertate, dezechilibre hormonale) bineinteles. Asa ca, incearca o perioada sa mananci mai sanatos. Adica:


- Mai putine grasimi

- Fara ulei

- Fara chipsuri

- Fara sosuri grase/grele

- Fara Mc, KFC, etc. ai prins ideea

Pro tip: Incearca macar 2 saptamani si vezi daca asta e cauza principala. Daca situatia cosurilor de pe fata ta se amelioreaza, atunci stii ce ai de facut!


2. Hidrateaza-te!


Desi par chestii obisnuite, nu le faci, asta e clar. Pentru ca daca le faceai (mancai sanatos, beai suficiente lichide) nu mai intrai sa citesti articolul. Asa ca bea apa, hidrateaza-te! Te va ajuta si la urmatoarea betie si ficatul iti va multumi!

Pro tip: Exista aplicatii de mobil care iti amintesc sa bei apa! N-ai scuze.


3. Mentine-ti fata curata dar nu exagera!


Spala-te pe fata utilizand un produs de curatare dedicat. Nu te spala cu sapun pentru ca iti va usca pielea mai rau decat...e cazul sa ma opresc :))


Nu exagera cu spalatul - pielea uscata va genera mai mult sebuum care iti va face fata grasa/uleioasa si care va atrage dupa sine aparitia cosurilor.


Pro tip: Hidrateaza-te dupa ce iti cureti/speli fata. Da, chiar asa! Da si tu cu nitica cremuta pe fatuca (ia de la consoarta daca n-ai) si astfel va fi hidratata si curata.


4. Nu-ti stoarce cosurile daca nu te pricepi!


Fie le storci corespunzator (maini curate, fasa/tifon, tehnica nenica), fie nu o mai faci deloc. Trebuie sa ai mare grija la acumularea bacteriilor in jurul eruptiilor cosurilor pentru a nu multiplica numarul acestora.


Las mai jos un video demonstrativ pentru stoarcerea corecta a cosurilor:


5. Foloseste o crema anti-acneica


Nu folosi creme de la supermarket care vand iluzii. Informeaza-te si ia-ti creme pe baza de eritromicina, niacinamida (calmeaza roseata), acid salicilic, peroxid de benzoil. Cateva exemple de creme care pe mine m-au ajutat de-alungul timpului:


- Zineryt (perfect in perioada liceului si singura solutie care m-a scapat de cosuri la momentul respectiv) - il gasesti pe la toate farmaciile, insa se elibereaza doar pe baza de reteta medicala - Il gasesti pe la 30 Ron

- Avene Cleanance Comedomed - un gel foarte bun, perfect de aplicat direct pe cosuri dupa ce ai curatat in prealabil fata - Il gasesti pe la 65 Ron



BONUS: Du-te la dermatolog, s-ar putea sa scapi mai ieftin


Fa-ti o programare la un dermatolog si s-ar putea ca dintr-o vizita sa iti prescrie o crema si un regim alimentar care sa te scape de toate problemele. Din prima. Fara incercari aiurea cu creme de supermarket care promit marea cu sarea sau leacuri babesti care implica oale cu apa fiarta si prosoape pe cap.


Hai spor la curatare!


Cu seriozitate,

Geo, "Sefu" la Casa

@TheGuy



35 views0 comments

תגובות


bottom of page