top of page

City Break Nisa: Top 5 lucruri de care sa tii cont atunci cand pleci intr-o excursie la Nisa

Daca te-ai hotarat sa faci si tu un cadou frumos de Valentine's Day iubitei tale sau pur si simplu pleci cu baietii in excursie, Nisa poate fi o alternativa foarte misto. Aflat pe Coasta de Azur a Frantei, acest oras este un hub pentru urmatoarele destinatii extrem de apropiate: Cannes si Monaco. Deci daca si tu vrei sa faci pe bogatul cu bani imprumutati, atunci e timpul sa-ti iei un City Break la Nisa.


Sa revenim. In acest articol vom acoperi top 5 chestii de care sa tii cont atunci cand te-ai hotarat sa pleci la Nisa in Franta. Sunt chestii importante, deci citeste-l cu atentie. Avem la final si un mic bonus, un traseu si ceva recomandari pentru un city break de 3 zile.

Sa incepem, zic.


1. Siesta de pranz e sfanta! Si o sa ai probleme daca ti-e foame!

N-am crezut pana n-am vazut. Am mai fost in Franta dar parca aici este cea mai lunga siesta a comerciantilor si restaurantelor. Practic, daca n-apuci sa mananci pana in ora 12-13:00, mai mananci pe la 19:00. Asta bineinteles, daca nu vrei sa mananci la Mc sau Burger King - astea sunt deschise mereu. Mai exista varianta sa ai norocul de o "boulangerie" (patiserie, huo) deschisa si sa rezolvi cu masa cu gustari. In orice caz, mancarea nu ne-a dat pe spate.


2. Supermarket-urile se inchid in general la ora 20:00

Fa bine si cauta din timp un supermarket in apropierea cazarii pentru ca daca te apuca seara prin oras, s-ar putea sa nu mai gasesti deschis sa-ti iei o apa/suc/vin "pe camera". Chiar si magazinele non-stop (de indieni) sunt mai putine aici.

Pro tip: Magazinele Carrefour (Carrefour City / Market) sunt in general deschise pana mai tarziu, adica ora 21:00/22:00.




3. Amenzi foarte mari pentru parcare necorespunzatoare

Pai aici e destul de simplu. Amenda pentru parcarea neregulamentara este minim 135 euro per eveniment. Poate ca atat te-a costat tot inchiriatul masinii pentru c-ai vrut sa faci si tu o aroganta "pă Monaco", deh. Oricum, parcarile sunt si ele extrem de scumpe, asa ca-ti recomand din tot sufletul sa mergi cu trenul - este super rapid (35 minute pana in Cannes si 27 minute pana in Monaco) si este extrem de punctual - vezi punctul urmator.

4. Mergi cu trenul la Monaco/Cannes - este rapid, curat si mereu la timp

27 de minute dureaza calatoria cu trenul de la Nisa la Monaco. 27 de minute trebuie sa rezisti tentatiei de a-ti afisa tricoul polo cu gulerul intors, sa-ti numeri sutele de euro in vazul lumii si sa respiri aer de miliardar. Si ca sa ramai miliardar, o calatorie cu trenul este intre 3.5-4 euro pe sens (deci 7-9 euro dus-intors/persoana).

Daca vrei la Cannes, calatoria va dura in medie 35 de minute si te va costa 7 euro pe sens (deci 14 euro dus-intors/persoana). Daca vrei sa mergi cu celebrul TGV (Train au grand vitesse - cum ar veni opusul trenurilor din Romania cand vine vorba de viteza), atunci va trebui sa scoti din portofel 10 euro pe sens (deci 20 euro dus-intors/persoana).

Pro tip: Incearca sa ajungi cu vreo 10 minute la gara si chiar daca iti cumperi bilete de la automatele din gara sa intrebi si la informatii de la ce platforma trebuie sa iei trenul. Poate fi putin derutant prima data cand ajungi acolo. Noi ne-am ghidat dupa site-ul oficial unde informatiile au fost 100% corecte.




5. Monaco: Dezactiveaza datele mobile daca nu vrei sa platesti 13 euro/mb!

Abia in momentul in care am primit mesaj de la Orange cu privire la faptul ca am intrat in statul Monaco si ca tarifele pentru 1 mb de internet incep de la 13 euro, ne-am dat seama ca Monaco nu este egal Franta. Asa ca daca nu vrei sa te intorci acasa cu cost suplimentar, dezactiveaza datele mobile. Sau nu, si stai ca bogatul pe Facebook.

Pro tip: In Monaco sunt foarte multe hotspot-uri wifi publice, asa ca nu o sa ai prea mare bataie de cap cu internetul. Dar mai bine iti vezi de vizitat sau de holbat la masini de lux.


PS: Cand ajungi in Nisa, ia tramvaiul de la aeroport pana in centrul orasului!

Nisa are un sistem de transport foarte bine pus la punct si un tramvai care merge pe malul marii pana in centrul orasului. Calatoria dureaza cam 25 minute si costa doar 1.5 euro/persoana. Mai ai alternativa cu autobuzul sau cu trenul, si bineinteles cu taxi (aproximativ 25-30 euro/calatorie).


Bonus: Cat te costa 4 zile in Nisa

Asa cum iti spuneam la inceputul articolului, relatez mai jos care a fost itinerariul nostru in cele 4 zile petrecute in Nisa. Dar mai intai, cateva informatii referitoare la costurile noastre:

Transport - Biletele pe aceasta ruta prin Wizz Air sunt foarte ieftine - noi am dat 550 lei / 2 persoane dus-intors

Cazare - Ne-am cazat la hotel Florence (3 stele), are o localizare excelenta (in centrul orasului, literalmente la 20 de metri de bulevardul de promenada al Nisei). Am platit aproximativ 1000 lei / 3 nopti / 2 persoane. Cu mic dejun bunicel inclus. Pomana.

Mancare - Restaurantele au preturi decente (pizza 12-16 euro / burger 10-20 euro / paste 14-22 euro), la fel ca in toate restaurantele de prin alte orase europene dar bauturile sunt ceva mai scumpe - O bere pleaca de la 5-6 euro si poate fi chiar si 8-10 euro in functie de unde o bei. Dubios este ca o bere la market este super ieftina (1-2 euro pentru berile "normale"). La fel si la cocktailuri (8-16 euro, rar sa prinzi ceva gen happy hour cu 6 euro) sau bauturi alcoolice tari.

Pro tip: Incearca Quiche-urile (tarta sarata cu diverse umpluturi) si de asemenea Crème Brulee sau eclerele (oricare).




Uite aici si un exemplu de itinerariu:


Ziua 1 - Ziua venirii, scurta plimbare pe faleza din Nisa, mergi la simbolul #IloveNice

Ziua 2 - Excursie la Cannes, viziteaza orasul si simte-te ca o vedeta trecand pe la locul in care se tine festivalul de film de la Cannes!

Ziua 3 - Excursie la Monaco, parfumeaza-te, ia-ti cea mai buna camasa si deschide-o pana la piept, pune-ti ochelarii Luis Vittan si defileaza in voie prin oras

Ziua 4 - Shopping de final si plangi in avion pana ajungi in Romania


Cu seriozitate,

Geo, "Sefu" la Casa

@TheGuy

545 views0 comments

Comentários


bottom of page