top of page

Ce este legea Sharia si care sunt cele mai dure pedepse pentru femeile din Afganistan?

Talibanii spun ca vor conduce Afganistanul conform Sharia, sau legea islamica. Gruparea militanta islamista a preluat controlul dupa plecarea fortelor americane si aliate din tara.


Ce au declarat talibanii


In primul briefing de presa dupa preluarea puterii, un purtator de cuvant al talibanilor a declarat ca chestiuni precum mass-media si drepturile femeilor vor fi respectate „în cadrul legii islamice”, dar grupul nu a oferit inca detalii despre ceea ce va insemna asta in practica pe viitor. Talibanii sunt cunoscuti pentru interpretarea stricta a Sharia, inclusiv pentru pedepse precum executiile publice ale ucigasilor si adulterilor condamnati.



Ce este Sharia?


Sharia este sistemul juridic al islamului. Este derivat din Coran, cartea sfanta a islamului, precum si din Sunnah si Hadith - faptele si spusele profetului Muhammad. Acolo unde un raspuns nu poate fi derivat direct din acestea, cercetatorii religiosi pot da hotarari ca indrumari cu privire la un anumit subiect sau întrebare.


In araba, Sharia inseamna literalmente „calea clara si bine batuta catre apa”.


Sharia actionează ca un cod de viata pe care toti musulmanii ar trebui sa-l respecte, inclusiv rugaciuni, post si donatii catre cei nevoiasi. Aceasta isi propune sa-i ajute pe musulmani sa inteleaga cum ar trebui sa-si conduca fiecare aspect al vietii conform dorintelor lui Dumnezeu.



Ce inseamna asta in realitate?


Sharia poate afecta fiecare aspect al vietii de zi cu zi pentru un musulman. De exemplu, un musulman care se intreaba ce sa faca daca colegii lui il invita la un pub dupa munca, poate apela la un expert al legii Sharia pentru sfaturi pentru a se asigura ca actioneaza in cadrul legal al religiei sale. Alte domenii ale vietii de zi cu zi in care musulmanii pot apela la Sharia pentru indrumare includ dreptul familiei, finantele si afacerile.



Care sunt unele dintre pedepsele cele mai dure pentru incalcarea legii?


Savantii islamici spun ca Sharia este in principal un cod de conduita etica si despre inchinare si caritate, dar o parte din aceasta face referire si la pedepsirea crimelor si infractiunilor grave. Legea Sharia imparte infractiunile in doua categorii generale: infracțiunile „hadd”, care sunt infractiuni grave cu pedepse stabilite, si infractiunile „tazir”, in care pedeapsa este lasata la aprecierea judecatorului.


Infracțiunile Hadd includ furtul, care, in cele mai stricte interpretari ale Sharia, poate fi pedepsit cu amputarea mainii infractorului.



Unele tari in care se aplica legea islamica adopta sau impun astfel de pedepse pentru infractiunile hadd, iar studiile au sugerat ca atitudinea musulmanilor fata de pedepsele aspre pentru astfel de infractiuni variaza foarte mult.

282 views0 comments
bottom of page