top of page

Populatia va atinge 8 miliarde la nivel mondial pe 15 Noiembrie 2022!

Conform un.org, se estimeaza ca populatia globala va ajunge la 8 miliarde pe 15 noiembrie 2022, iar India va depasi China ca cea mai populata tara din lume in 2023, potrivit World Population Prospects 2022, publicat astazi de Ziua Mondiala a Populatiei.


„Ziua Mondiala a Populatiei din acest an se incadreaza intr-un an de hotar, cand anticipam nasterea celui de-al opt miliardul locuitor al Pamantului. Aceasta este o ocazie de a sarbatori diversitatea noastra, de a ne recunoaste umanitatea comuna si de a ne minuna progresele in sanatate care au prelungit durata de viata si in mod dramatic. a redus ratele mortalitatii materne si infantile”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres. „In acelasi timp, este o reamintire a responsabilitatii noastre comune de a avea grija de planeta noastra si un moment pentru a reflecta asupra locurilor in care inca nu ne indeplinim angajamentele unul fata de celalalt”, a adaugat el.


Populatia creste in cel mai lent ritm din ultimii 70 de ani!


Populatia globala creste in ritmul cel mai lent din 1950, scazand sub 1% in 2020. Cele mai recente previziuni ale Natiunilor Unite sugereaza ca populatia lumii ar putea creste la aproximativ 8,5 miliarde in 2030 si 9,7 miliarde in 2050. Este proiectat sa atinga un varf de aproximativ 10,4 miliarde de oameni in anii 2080 si sa ramana la acest nivel pana in 2100.


World Population Prospects 2022 afirma, de asemenea, ca fertilitatea a scazut considerabil in ultimele decenii pentru multe tari. Astazi, doua treimi din populatia globala traieste intr-o tara sau zona in care fertilitatea pe parcursul vietii este sub 2,1 nasteri per femeie, aproximativ nivelul necesar pentru o crestere zero pe termen lung pentru o populatie cu mortalitate scazuta.


Se estimeaza ca populatiile din 61 de tari sau zone vor scadea cu 1% sau mai mult intre 2022 si 2050, din cauza nivelurilor scazute sustinute de fertilitate si, in unele cazuri, a ratelor ridicate de emigrare.



8 Tari vor reprezenta mai mult de 50% din cresterea globala pana in 2050!


Mai mult de jumatate din cresterea estimata a populatiei globale pana in 2050 va fi concentrata in opt tari: Republica Democrata Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine si Republica Unita Tanzania. Se asteapta ca tarile din Africa subsahariana sa contribuie cu mai mult de jumatate din cresterea anticipata pana in 2050.


„Relatia dintre cresterea populatiei si dezvoltarea durabila este complexa si multidimensionala”, a declarat Liu Zhenmin, subsecretarul general al ONU pentru afaceri economice si sociale. „Cresterea rapida a populatiei face mai dificila eradicarea saraciei, combaterea foametei si a malnutritiei si cresterea acoperirii sistemelor de sanatate si educatie.


In schimb, atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila, in special a celor legate de sanatate, educatie si egalitatea de gen, va contribui la reducerea nivelului de fertilitate si la incetinirea cresterii populatiei globale.”


In majoritatea tarilor din Africa subsahariana, precum si in anumite parti din Asia si America Latina si Caraibe, ponderea populatiei la varsta de munca (intre 25 si 64 de ani) a crescut datorita reducerilor recente ale fertilitatii. Aceasta schimbare a distributiei de varsta ofera o oportunitate limitata in timp pentru o crestere economica accelerata pe cap de locuitor, cunoscuta sub numele de „dividend demografic”. Pentru a maximiza beneficiile potentiale ale unei distributii favorabile pe varsta, tarile ar trebui sa investeasca in dezvoltarea in continuare a capitalului lor uman prin asigurarea accesului la ingrijire medicala si educatie de calitate la toate varstele si prin promovarea oportunitatilor de angajare productiva si munca decenta.



Pana in 2050 se va dubla numarul persoanelor cu varsta peste 65 de ani!


Se estimeaza ca ponderea populatiei globale cu varsta de 65 de ani si peste va creste de la 10% in 2022 la 16% in 2050. In acel moment, se asteapta ca numarul persoanelor cu varsta de 65 de ani sau peste la nivel mondial sa fie de peste doua ori. numarul de copii sub 5 ani si aproximativ acelasi cu numarul sub 12 ani.


Tarile cu populatie imbatranita ar trebui sa ia masuri pentru a adapta programele publice la numarul tot mai mare de persoane in varsta, inclusiv prin stabilirea de sisteme de ingrijire a sanatatii universale si de ingrijire pe termen lung si prin imbunatatirea sustenabilitatii sistemelor de asigurari sociale si de pensii.


Speranta de viata a crescut la nivel mondial cu 9 ani in ultimii 30 de ani!


Speranta de viata globala la nastere a atins 72,8 ani in 2019, o imbunatatire cu aproape 9 ani fata de 1990. Se estimeaza ca scaderile ulterioare ale mortalitatii vor avea ca rezultat o longevitate globala medie de aproximativ 77,2 ani in 2050. Cu toate acestea, in 2021, speranta de viata pentru cei mai putin dezvoltati tarile au ramas cu 7 ani in urma mediei globale.


Cum a afectat virusul COVID-19 cresterea populatiei mondiale?


Pandemia de COVID-19 a afectat toate cele trei componente ale schimbarii populatiei. Speranta de viata globala la nastere a scazut la 71,0 ani in 2021. In unele tari, valuri succesive ale pandemiei ar putea sa fi produs reduceri pe termen scurt ale numarului de sarcini si nasteri, in timp ce pentru multe alte tari, exista putine dovezi ale unui impact asupra fertilitatii. niveluri sau tendinte. Pandemia a restrans sever toate formele de mobilitate umana, inclusiv migratia internationala.


„Actiunile ulterioare ale guvernelor menite sa reduca fertilitatea ar avea un impact redus asupra ritmului de crestere a populatiei intre acum si mijlocul secolului, din cauza structurii de varsta a tinerilor a populatiei globale de astazi. Cu toate acestea, efectul cumulativ al scaderii fertilitatii, daca se mentine pe parcursul mai multor decenii, ar putea fi o decelerare mai substantiala a cresterii populatiei globale in a doua jumatate a secolului”, a adaugat John Wilmoth, directorul Diviziei Populatie a Departamentului Economic al Natiunilor Unite. si Afaceri Sociale.


Articol si informatii preluate de pe site-ul oficial al un.org





21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page