top of page

Tot ce trebuie sa stii inainte de a pleca in vacanta in Egipt!

Daca ti s-a pus pata si vrei sa vezi piramidele sau pur si simplu vrei sa stai la plaja pe marginea unei piscine ce apartine unui complex hotelier de lux, ei bine Egipt poate fi alegerea potrivita. Doar ca trebuie sa ai grija la anumite aspecte. Hai sa vedem impreuna ce presupune o excursie in Egipt.




Citeste si:



Unde este Egiptul?


Egipt, oficial Republica Araba Egipt, este o tara transcontinentala care se întinde de la coltul de nord-est al Africii pana la coltul de sud-vest al Asiei. Se margineste cu Marea Mediterana la nord, Fasia Gaza si Israel la nord-est, Marea Rosie la est, Sudan la sud si Libia la vest. Cairo este capitala țării și cel mai mare oras cu o populatie de peste 10 mil. locuitori.


Cum ajungi in Egipt?


Cea mai rapida, sigura si singura cale pe care ti-o recomand pentru a ajunge in Egipt este cu avionul. Zboruri directe exista la Tarom cu plecare din Bucuresti spre Cairo dar preturile pleaca de la 200 euro/persoana. Varianta cea mai buna de a ajunge in Egipt este cu un zbor tip charter. O alternativa este sa iei un zbor cu escala.





Ai nevoie de viza de turist pentru a vizita Egiptul!


Cetatenii romani care calatoresc in Republica Araba Egipt in scop turistic au nevoie de viza. Documentul de calatorie utilizat (pasaport simplu sau pasaport simplu temporar) trebuie sa aiba o valabilitate de minim 6 luni de la data intrarii pe teritoriul Egiptului.

Viza turistica se poate obtine la aeroport, contravaloarea acesteia fiind achitata pe loc, sau la sediul Ambasadei Republicii Arabe Egipt in Romania, costul acesteia fiind de aproximativ 25 USD. Daca calatoresti cu o agentie, asigura-te ca se ocupa ei de toate aceste detalii.


Pro tip: Poti sa aplici si sa obtii viza online pentru Egipt (dar din cate stiu trebuie sa aplici cu 7 zile inainte de a ajunge in Egipt) pe site-ul asta.



Urmareste actualizarile conditiilor de calatorie spre Egipt pe site-ul oficial MAE


Vaccinat sau nu, cu test sau fara. Oricare ar fi conditiile de ajungere si sedere in Egipt, este vital sa urmaresti constant informatiile actualizate pe site-ul ministerului afacerilor externe pentru a fi sigur ca vei putea calatori in siguranta spre o vacanta perfecta.

Viziteaza site-ul MAE (sectiunea Egipt) aici: https://www.mae.ro/travel-conditions/3691

Citeste si:



Viziteaza Egiptul iarna!


Cea mai buna perioada de vizitat este cuprinsa intre lunile Octombrie - Aprilie, cand temperaturile sunt decente. Evita sa calatoresti vara in Egipt intrucat temperaturile pot atinge 50-55 grC si in preajma obiectivelor turistice nu este prea multa umbra sa te adapostesti de soare.


Este Egiptul o tara sigura de vizitat?


Egiptul este o tara relativ sigura, daca o vizitezi cu cap. Aici ma refer sa nu te indepartezi foarte tare de zonele de interes public, sa nu mergi in sate dubioase sau in cine stie in ce cotlon in care ti se pare tie ca ai vazut pe net ceva misto de vizitat. Daca te rezumi la hotel + piscina + vizitat (sugerez cu o agentie), atunci Egiptul este o tara ok. Trebuie sa ai grija insa in zonele aglomerate la geanta/portofel intrucat iti dai seama ca, precum o fac si ai nostri, si baietasii lor "o incearca".


Moneda nationala este Lira Egipteana


Pentru ca n-au avut si ei inspiratie sa-si denumeasca moneda altfel, in Egipt vei plati in lire egiptene. Egiptene, pentru ca esti in Egipt, nu? :)

Anyways, o lira egipteana este echivalentul aproximativ a 0.28 Ron sau 0.05 Euro. Bineinteles, poti plati si cu valuta (euro, dolari) cu mentiunea ca trebuie sa fii foarte atent la casele de schimb valutar si la comisioane/magarii. Pentru siguranta ia-ti si Revolutu' cu tine si (mai multi) dolari intrucat vei plati preponderent cash (chiar si in locatiile in care au POS-uri - care se strica frecvent de altfel).



Bacsisul este parte din traditia lor


Practic oamenii se asteapta sa primeasca bacsis (baksheesh) pentru aproape orice fac. Nu este reglementat legal sa lasi bacsis, dar daca chiar ti-a placut mancarea intr-un loc si vrei sa mai revii fara sa mananci "cu dedicatie" mai bine lasa-i un tips mic chelnerului.


Ce orase sa vizitezi in Egipt?


Pai este destul de simplu: daca vrei sa mergi la piramide si sa faci un city-break mergi in capitala Cairo. Daca vrei la "plaje" si sa vizitezi un oras superb du-te-n Alexandria (nu aia de Teleorman). Daca esti "Jmecher" le vizitezi pe amandoua, distanta intre ele fiind de aproximativ 220km (~3h). Daca nu vrei niciuna, mergi in Hurghada si poti sa te lafai la hoteluri de lux si sa stai la plaja/piscina toata ziua (distanta Hurghada - Cairo iti va lua mai bine de 5h cu masina deci nu "prea e combinatie"). Iti las mai jos poze cu toate trei.

Cairo

Alexandria

Hurghada


Mergi ca bogatul in Sharm El-Sheikh


Am vrut sa las aceasta destinatie separata de restul oraselor pe care le poti vizita. Sharm el-Sheikh este un oras-statiune localizat intre desertul Peninsulei Sinai si Marea Rosie.

Este cunoscut pentru plajele sale cu nisip fin, apele limpezi si recifele de corali. Golful Naama, cu o promenada marginita de palmieri, este plin de baruri si restaurante.

In aceasta statiune gasesti cu usurinta hoteluri pe placul oricui. Mai jos poza cu hotelul Concorde El Salam (adevaraaaat!)


Nu bea apa de la robinet!


Sa ne revenim putin dupa pozele de mai sus. O chestie la care trebuie sa fii foarte atent este sa nu consumi apa de la robinet intrucat nu este potabila. Nici macar sa te speli pe dinti cu apa de la robinet nu este recomandat - mai bine folosesti apa plata/imbuteliata.



Nu-ti recomand sa inchiriezi masina


Traficul este haotic, este foarte usor sa gresesti destinatia si pe drum este posibil sa fie mai multe puncte de control de securitate iar aici degeaba ai doctorat in engleza daca nenea gardianul lor nu stie o boaba. Deci, pe scurt, mai bine ia-ti excursiile prin agentii cu review-uri bune!

Traficul in Cairo poate fi coplesitor, chiar daca esti un Bucurestean ce strabate zilnic ruta Berceni - Baneasa.



Inchide datele mobile inainte sa ajungi in Egipt!


Pentru ca o sa te usture si-n c*r cand o sa dai 11 euro pentru 1 mb de internet. Nici apelurile sau sms-urile nu sunt mai ieftine: apel catre Romania (1.99 euro/minut), apel primit (1.19 euro/minut). Vezi mai jos lista completa a tarifelor de roaming de la Orange:

Cea mai buna varianta este sa folosesti wireless (unde este disponibil) sau sa iti iei o cartela sim locala.


Cu ocazia altui articol, o sa acoperim si topul chestiilor cool de vizitat in Egipt!


Spor la calatorit si vacanta placuta!


Citeste si:


Cu stima,

Geo, "Sefu" la Casa

@TheGuy







4,039 views0 comments

Comments


bottom of page