Daca tocmai ai iesit din pestera sau efectiv esti miliardar si nu-ti pasa de faptul ca benzina/motorina se apropie de 7 Ron/litru, ei bine poate acest articol iti va aduce o noua perspectiva asupra modului in care iti cheltuiesti banii pe transport.
Masinile electrice nu mai sunt la inceput, tehnologia existand pe piata (da, chiar si in Romania) de mai bine de 10 ani. Astfel, masinile au inceput sa fie mai performante, sa aiba autonomie foarte mare (in unele cazuri si peste 500 km cu o singura incarcare a bateriilor) si timpul de incarcare sa fie cat mai scurt.
Avantajele unei masini electrice - pe scurt
1. Costurile cu combustibilul sunt 0. In prezent, nicio statie de incarcare electrica din Romania nu taxeaza incarcarea masinilor electrice - astfel, iti poti incarca masina la toate punctele de incarcare (unele avand si statii fast charge) din tara. Chiar daca nu sunt multe, sunt suficiente in prezent pentru a traversa tara noastra - iar de la iesirea din tara, pe oriunde ai lua-o cu siguranta vei gasi mai multe ca la noi.
2. Impozitul este 0. In prezent impozitul pentru o masina electrica te va costa fix 0 Lei!
3. Nu poluezi! Nu stiu cat de mult de intereseaza asta, dar consider ca este un punct important. Macar pentru tine si sanatatea familiei tale daca mai mult nu vrei sa-ti extinzi orizontul intelectual.
Rabla Plus vine cu prima de casare de pana la 46.500 Ron pentru achizitia masinilor electrice noi
In prezent, preturile pentru masinile electrice este in continuare mult mai mare fata de masinile pe benzina/motorina dar acest aspect este in continua echilibrare.
In plus, daca iti achizitionezi un automobil electric nou in Romania, statul iti da o suma frumusica prin intermediul programelor Rabla clasic si Rabla Plus. Noutatea in 2022 provine din faptul ca poti casa la rabla nu una ci doua masini pentru a obtine o compensatie si mai mare. Dar si de faptul ca daca-ti cumperi o masina electrica si vrei sa beneficiezi de cei 45.000 lei din partea statului, trebuie sa casezi o masina veche (pana acum, nu exista aceasta conditie).
Vorbim acum de Rabla Plus: In cifre, poti obtine 46.500 lei daca doresti sa iti achizitionezi un autoturism 100% electric, cu conditia sa casezi o masina veche (45.000 lei) si ca aceasta sa aiba minim 15 ani (aceasta conditie nu este obligatorie dar iti mai aduce 1.500 lei reducere).
Calcul: Cat te costa Dacia Spring, una dintre cele mai ieftine masini electrice din piata?
Intram pe site-ul celor de la Dacia si selectam modelul Spring. De dragul calcului, alegem varianta de baza (Comfort Plus, fara alte optionale) care vine destul de dotata: sistem de navigatie si multimedia cu ecran tactil de 7" si sitem de asistenta video la parcarea cu spatele.
Observam imediat ca pretul pleaca de la 19.600 Euro.
Autonomia de doar 230 km pentru o incarcare nu este atuul Daciei Spring, insa compenseaza prin pretul mic de achizitie.
Aplicand primele de casare oferite de programul Rabla Plus, in cuantum maxim de 46.500 Ron (9.400 Euro), ajungem la un pret final de 10.200 Euro. Un pret grozav? Raspunsul este inca DA, cu toate ca la lansarea modelului 100% Spring (in vara 2021) puteai sa achizitionezi acelasi model cu putin peste 8.000 Euro TVA inclus.
Cheltuieste 300 de euro in plus pentru incarcarea rapida. Merita cu prisosinta!
Printre extraoptiunile numeroase oferite de Dacia pentru modelul Spring, se numara si incarcarea rapida a acumulatorilor masinii. Practic, in aproape o ora (56 minute) poti incarca masina la 80% din capacitatea maxima a bateriilor si sa beneficiezi astfel de o autonomie de 184 km intr-un timp foarte scurt.
Alternative la Dacia Spring: ce alte masini electrice ieftine poti cumpara in prezent?
1. Citroen Ami - O varianta si mai ieftina decat Dacia Spring este Citroen Ami - cu un pret de pornire de numai 5.000 euro! masina va fi disponibila pentru piata din Romania incepand cu toamna anului 2022!
2. Fiat 500 Electric - Cu un pret de pornire de 27.000 Euro, masina celor de la Fiat reprezinta o alternativa mai scumpa fata de Dacia Spring dar are o autonomie mult mai mare, de pana la 320 km pentru o incarcare.
3. VW e-Up - Cu foarte multe dotari si dimensiuni similare cu Dacia Spring, VW e-Up vine cu autonomie de 260 km pentru o incarcare si cu un pret de pornire de 25.000 Euro.
Citeste si: Cum va arata noua Alfa Romeo Tonale?
Cu seriozitate,
Geo, "Sefu" la Casa
@TheGuy
Comentários